Aiškėja daugiau S. Šoigu dešiniosios rankos suėmimo detalių: kaltinimai korupcija – tik priedanga

Praėjus dienai po to, kai Sergejaus Šoigu dešinioji ranka Rusijos gynybos viceministras Timūras Ivanovas buvo suimtas dėl įtariamo kyšių ėmimo, Rusijos žiniasklaidoje pasirodė daugiau skandalo detalių, kurios atskleidė, kad kaltinimai korupcija tėra priedanga prieš visuomenę.

 S. Šoigu ir V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S. Šoigu ir V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 T. Ivanovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 T. Ivanovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 2:31 PM, atnaujinta Apr 24, 2024, 2:43 PM

Pasak Maskvos tyrėjų, T. Ivanovas dalyvavo nusikalstamame sąmoksle, kuriame prižiūrėdamas Gynybos ministerijos statybos ir remonto projektus priėmė „ypač didelius kyšius“. Nurodoma, kad Maskvos teismas jį dviem mėnesiams pasiuntė į kardomąjį kalinimą, o taip pat buvo sulaikytas T. Ivanovo draugas Sergejus Borodinas.

Tačiau trečiadienį nepriklausoma naujienų svetainė „iStories“, remdamasi dviem Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FSB) artimais šaltiniais, pranešė, kad tikroji V. Ivanovo suėmimo priežastis – įtarimas valstybės išdavyste.

„Kyšininkavimo kaltinimai yra skirti visuomenei. Dabar jie nenori viešai kalbėti apie išdavystę – tai didelis skandalas. Juk tai gynybos viceministras“, – leidinys citavo vieną iš šaltinių.

Antrasis šaltinis teigė, kad Vladimiras Putinas „davė įsakymą įsitikinęs, kad byla susijusi būtent su valstybės išdavyste“ ir kad „niekas nebūtų suėmęs [Ivanovo] už korupciją“.

Pirmą kartą apie V. Ivanovo areštą pranešta balandžio 23 d. vakare. Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos, jis bus laikomas Maskvos Lefortovo kardomajame kalėjime, kol vyks valdžios institucijų tyrimas.

„Telegram“ kanalas „112“ pranešė, kad tyrėjai pradėjo kratą Ivanovui priklausančioje viloje Dagestane, o kanalas „VChK-OGPU“ pranešė, kad buvo sulaikyti dar trys asmenys.

Kremliaus ruporas Dmitrijus Peskovas trečiadienį vakare nurodė, kad V. Putinui buvo pranešta apie V. Ivanovo areštą ir kad gynybos ministras Sergejus Šoigu buvo „informuotas iš anksto“. Žinoma, kad T. Ivanovas yra ilgametis S. Šoigu sąjungininkas, 2012 m. dirbęs jo pavaduotoju Maskvos srityje.

Būdamas gynybos ministro pavaduotoju Ivanovas vadovavo įvairiems statybos projektams, įskaitant pagrindinę Rusijos ginkluotųjų pajėgų katedrą, Maskvos pramogų parką „Patriot Park“ ir okupuoto Mariupolio atstatymą. 2019 m. jis buvo įtrauktas į žurnalo „Forbes Russia“ sudarytą turtingiausių šalies saugumo pareigūnų sąrašą.

Po T. Ivanovo arešto vienas šaltinis „Forbes“ patikino, kad rusas yra „Šoigu žmogus“, tačiau jis „šiek tiek paslydo“ ir aplink jį „susikaupė klausimų“. Šaltinis spėliojo, kad jo areštas gali būti S. Šoigu artimiausios aplinkos „valymo“ dalis, rengiantis galimam ministro pasitraukimui iš Gynybos ministerijos.

T. Ivanovo atžvilgiu žurnalistai yra atlikę ne vieną korupcijos tyrimą. 2022 m. „Team Navalny“ pranešė, kad viceministro šeima turi daug brangių nekilnojamojo turto objektų Maskvos regione. Vėliau tais pačiais metais jie pranešė, kad Ivanovo pirmoji žmona per daugelį metų išleido šimtus tūkstančių eurų papuošalams, drabužiams ir atostogoms, o sąskaitas reguliariai apmokėdavo trečiųjų šalių asmenys ir įmonės. T. Ivanovui buvo taikomos JAV ir ES sankcijos.

Gresia 15 metų

Gynybos ministro Sergejaus Šoigu ilgamečio sąjungininko suėmimas yra dramatiškiausia pastarųjų metų korupcijos byla Rusijoje, be to, ji iškelta tuo metu, kai išlaidos kariuomenei išaugo dėl karo Ukrainoje.

48 metų T. Ivanovas prižiūrėjo ginkluotųjų pajėgų vykdomas statybas bei viešuosius pirkimus ir buvo susijęs su dideliu projektu – Maskvos pajėgų okupuoto Ukrainos Mariupolio miesto atstatymu.

„Rusijos Federacijos gynybos ministro pavaduotojas buvo išsiųstas į kardomojo kalinimo centrą“, – sakoma Maskvos teismų spaudos tarnybos pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė už kyšio ėmimą „ypač dideliu mastu“, priduriama jame.

Keletas nepriklausomų Rusijos žiniasklaidos priemonių teigė, kad T. Ivanovas ir jo šeima įgijo didžiulį turtą iš dėkingumo mokesčių už kontraktus, dėl kurių jis susitardavo ministerijoje.

2022 metų gruodį A. Navalno komanda teigė gavusi tūkstančius nutekintų T. Ivanovo žmonos Svetlanos Maniovič elektroninių laiškų, iš kurių matyti prabangus gyvenimo būdas, gerokai viršijantis jo oficialų atlyginimą.

Iš laiškų matyti, kad ji leido šimtus tūkstančių eurų prabangiems automobiliams, papuošalams, drabužiams, vakarėliams ir aukščiausios klasės nekilnojamojo turto bei jachtų nuomai Prancūzijos pietuose.

Teigiama, kad kai kurie sandoriai buvo vykdomi per trečiuosius asmenis, įskaitant gynybos ministerijos rangovus.

Teisėjas pasiuntė T. Ivanovą į kardomąjį kalinimą mažiausiai iki birželio 23 dienos. Jis bus laikomas liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime Maskvoje, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Aktyvistai, tarp jų ir A. Navalnas, seniai teigė, kad prezidento Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje korupcija yra visuotinė.

Tačiau aukšto rango vyriausybės veikėjai suimami retai, paprastai dėl politinių kovų, teigia analitikai.

Aktyvistai sako, kad didžiulės sumos, skiriamos karui Ukrainoje, suteikė pareigūnams naujų galimybių praturtėti sudarant slaptus valstybinių pirkimų sandorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.